Menu Sluiten

Nieuwe uitgeverij kiest naam Bananafish

Op mijn poëzieweblog schreef ik afgelopen week over de nieuwe uitgeverij Bananafish, die in november van start gaat en zich specialiseert in vertalingen. Ik kon het niet laten om mij af te vragen of dit een goede naam voor een uitgeverij is. En dat is een prima onderwerp om het weblog van ons eigen nieuwe initiatief mee op te starten.

Mijn eerste gedachte was dat Bananafish teveel lijkt op de namen die rond 2000 bij in de mode waren, zoals StrawberryFrog, Razorfish en Spinvis. De eerste namen van dit type waren effectief omdat ze drie vliegen in één klap sloegen: ze vielen op, waren gemakkelijk te onthouden en ze waren beschikbaar als internetdomeinnaam. Maar toen het een mode werd, vervielen het eerste en tweede punt.

De oorspronkelijke banaanvissen

De naam Bananafish werd echter al een halve eeuw vóór de milleniumwisseling bedacht. In 1948 verscheen in de New Yorker het verhaal A Perfect Day for Bananafish van J.D. Salinger. De hoofdpersoon vertelt aan een meisje dat er in de zee waarin ze ronddobberen ‘banaanvissen’ leven. Deze eten zoveel bananen dat ze hun hol niet meer kunnen verlaten en sterven. Kort hierna pleegt de hoofdpersoon zelfmoord in zijn hotel. Het verhaal is een beroemd voorbeeld van de ijsberg-theorie. De lezer moet het grootste deel van het verhaal er zelf bij bedenken.De dood van de banaanvissen staat natuurlijk symbool voor die van de hoofdpersoon, maar waar staan dan de bananen voor? Banana Fish (met spatie) is overigens ook de naam van een manga-reeks.

Is het een goede naam

Van een literaire uitgeverij mag je verwachten dat de naam betekenis heeft. Misschien is het een intern grapje dat met een knipoog suggereert dat het oprichten van een nieuwe uitgeverij in deze tijd gelijk staat aan zakelijke zelfmoord? Staan de bananen hier voor de vertaal- en productiesubsidies waar uitgevers zich mee voeden? Of is de oprichter gewoon Salinger- of mangafan? We zullen het in november weten. Zonder nadere uitleg is het geen supersterke naam, maar namen met banaan erin blijven opvallend.

Geplaatst inBedrijfsnamen, Nieuws