Menu Sluiten

Naamwedstrijd gemeente Westergo mislukt

Een grootschalige reclamecamapgne zorgde ervoor dat honderden inwoners van Noord-West Friesland hun brein pijnigden om een naam voor de fusiegemeente van Franekeradeel, Littenseradiel, Menameradiel en Het Bildt te verzinnen en in te sturen in de hoop een mooie fiets te winnen. De naam moest creatief zijn en een commissie van negen vertegenwoordigers van de vier gemeenten plus drie adviseurs op het gebied van cultuurhistorie, geschiedenis, geografie en marketing moeten overtuigen. Deze twaalf wijze mensen zouden de drie beste namen selecteren voor een volksraadpleging voor de definitieve naam.
  Dat is vanavond gebeurd. Het onthutsende resultaat: de drie kandidaten zijn Gemeente Franeker, Gemeente Nij-Westergo en Gemeente Waadhoeke (Fries voor waddenhoek). Franeker was bij voorbaat de naam die gekozen zou worden als de wedstrijd zou mislukken; Nij-Westergo is de meest niet-creatieve variant van de werknaam en Waadhoeke is dus kennelijk de enige goede invulling van de briefing geweest.

  De mmeste inwoners van Franekeradeel zullen ongetwijfeld op Franeker stemmen en dan wordt het waarschijnlijk de naam die ik in juni al bij voorbaat voorspelde. Dit is overigens helemaal geen slechte naam, net zo min als de werknaam Westergo dat zou zijn, zelfs met die onhandige toevoeging Nij-. Maar als resultaat van een CREATIEVE wedstrijd slaan ze nergens op.
  Of gaan de Friezen hun spreekwoordelijke koppigheid etaleren en stemmen ze toch massaal op Waadhoeke?

Wat is er misgegaan?

Deze manier om met het volk tot een nieuwe gemeentenaam te komen, is dus mogelijk toch niet de goede. Tienduizenden euro’s aan een campagne uitgeven en dan de winnaar een fiets geven, klopt niet helemaal en dat heeft zijn invloed op de kwaliteit van de inzendingen. De briefing was ook verre van helder. Wat moet de nieuwe naam precies doen? Als het de bedoeling is om er toeristen mee te trekken, kies je een andere naam als wanneer het een naam moet zijn die zich als ambtelijke naam op de achtergrond houdt.
  Ik heb niets meer vernomen over de plannen om ook in de Groningse veenkoloni├źn een wedstrijd uit te schrijven. Er valt van deze case het nodige te leren.

Geplaatst inNaamgeving openbare ruimte