Menu Sluiten

Naamcreatie en cognitieve illusie

De term cognitieve illusie is populair gemaakt door Daniel Kahnemann, een van de grondleggers van de psychologie van de economie als vakgebied. Het staat voor situaties waarin we ten onrechte blind vertrouwen op wat we denken te weten. Een voorbeeld is de illusie dat een glimlachend persoon in nette kleding en een verzorgd kapsel te vertrouwen is. We kennen allemaal voorbeelden van het tegendeel, maar toch zijn we bij nette mensen minder op onze hoede en dragen we bij een sollicitatie of zakengesprek ons meest zondagse pak. Nu de vraag: spelen er bij naamgeving ook cognitieve illusies mee? Het antwoord is ja. En daar kun je gebruik van maken bij naamcreatie.

De illusie van merken

Cognitieve illusies ontstaan doordat we bij denkprocessen vaak de bocht afsnijden, zonder dat we ons daar bewust van zijn. We volgen vuistregels en soms slijten die zo diep in dat we tot wet verheffen en ze niet meer betwijfelen. Het succes van merkproducten is op zo’n vuistregel gebaseerd, namelijk dat bekendheid met een merkteken gelijk staat aan kwaliteit. Waarom worden er miljarden uitgegeven aan commercials met een imbeciel plot en dito advertenties? Omdat je hiermee het beste het onbewuste brein van consumenten kunt herprogrammeren. De hierboven al genoemde illusie van mensen in nette kleding wordt daarbij als extra hulpmiddel ingezet. De illusie leidt ertoe dat de meeste mensen bij twijfel kiezen voor merkproducten, zelf als ze weten dat het een illusie is.
  Dit principe geldt niet alleen voor merken, maar ook in de politiek, muziekindustrie, cultuur en in vele andere gebieden.

Gebruik bij naamcreatie

Hoe kun je dit inzicht gebruiken bij het verzinnen van een merk-, bedrijfsnaam of andere professionele naam? Bel ons.

Geplaatst inMerktheorie