Menu Sluiten

Waar komt de naam Velpon vandaan?

Uit de serie knagende vragen, we schreven er al eens over voor het weblog Brandwolk. De klassieke merknaam Velpon is oerhollands. Momenteel wordt het product door de in Goes gevestigde lijmtycoon Bison gemaakt, maar de naam stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het eeuwfeest nadert dus. De naam heeft het achtervoegsel -on, net als bijvoorbeeld Nylon, wat gebruikelijk was voor stofnamen. Waar het velp-gedeelte voor staat zie je hierboven. De gescande telefoongids van 1928 (Bron: Koninklijke Bibliotheek) geeft de vermelding van het chemische fabriekje Velpa, gevestigd op Hooistraat 4 in Den Haag.

Waar die naam Velpa dan weer voor stond? We hebben het nog niet kunnen achterhalen. Heel goed mogelijk was het een samenvoeging van achternaamsnippers, zoals Veldhuizen en Paridon.

UPDATE: ik heb verder gezocht in de telefoongidsvan 1928 en op Hooistraat 4 staat ook een vermelding van een technisch bureau van ene J.J. Veltkamp. Dat moet dus wel de Vel zijn. De pa is mogelijk de op de Wikipedia-pagina van Ceta-Bever genoemde Gustaaf Pape, uitvinder van het kneedbaar hout Gupa, waar bij pa– voor Pape staat (en Gu voor Gustaaf). Velpa ging eind 1928 op in Ceta-Bever, zo meldde het Algemeen Handelsblad op 19-12-1928.

Geplaatst inMerknamen