Menu Sluiten

Wie komt er eerst? De Jong niet.

De klassieke oplossing voor het vinden van een bedrijfsnaam is vernoemen naar de oprichter.Wat valt hier over te zeggen behalve dat het wereldmerken als Heinz, McDonald’s en Porsche heeft opgeleverd? Dat gaan we onderzoeken.
 Een interessante vraag is: wie komt er eerst wanneer er twee of meer oprichters zijn? Waarom is het Black & Decker en niet Decker & Black en waarom is het Procter & Gamble en niet Gamble & Procter? Omdat ze beter klinken? Of klinken ze beter omdat ze zo bekend zijn geworden? Hoe beslis je hierover bij een nieuw op te richten bedrijf?

Gemakkelijke beslissingen

Er zijn situaties waarbij de partijen niet gelijkwaardig zijn. De eerste plek valt dan bijvoorbeeld toe aan de oudste of de grootste investeerder. Bij meer dan twee partijen zal er weleens gekozen worden voor de ‘neutrale’ alfabetische volgorde en ongetwijfeld wordt er ook weleens geloot.
 Het kan ook voorkomen dat de namen in één volgorde leiden tot een ongewenste bijbetekenis of voorspelbare woordspeling of dat één volgorde leidt tot een naam die teveel op die van een concurrent lijkt en/of juridisch risico oplevert. Ook dat zijn inhoudelijke redenen om tot een bepaalde volgorde te beslissen.
 Wat als de partijen gelijkwaardig zijn en de andere hier genoemde redenen niet van toepassing zijn? Hoe valt dan de beslissing?

Welke volgorde klinkt het beste?

In de meeste gevallen zullen de partners in spé discussiëren over de vraag: welke volgorde klinkt het beste? Wanneer je budget groot genoeg is kun je hier gemakkelijk onderzoek naar doen: je vraagt het gewoon aan heel veel leden van je doelgroep. Is het ook mogelijk om de beslissing te nemen op grond van bestaande namen? Zijn er wetten te ontlenen aan dit soort bedrijfsnamen in het handelsregister of aan ander bewijsmateriaal?

Regel 1: eigen naam eerst

Veel mensen zullen bewust hun eigen naam op de eerste positie het mooist vinden. Wanneer je een naam zoekt die prettig gevonden wordt door je doelgroep is dit een ongeldige reden.

Regel 2: langste naam laatst

Dit wordt wel de wet van Panini genoemd. Bij samenvoegingen van twee delen komt de langste meestal als tweede, bijv.: Peek & Kloppenburg. Dit zie je het sterkst bij namen die uit twee keer een trochee bestaan (beklemtoonde gevolgd door een onbeklemtoonde lettergreep) en verbonden zijn door &: Black & Decker, Smith & Wesson, Vroom & Dreesmann.
 Hier zijn uitzonderingen op, zoals Heckler & Koch en Bagels & Beans. Bij de eerste speelde misschien dat Heckler hoger in rang was dan Koch (heb ik gecheckt); bij de tweede misschien dat bonen een stuk kleiner zijn dan bagels. Het ‘klinkt’ soms beter wanneer een naam voor iets groots voorop staat.

Regel 3: wat is hier de regel?

Zie het plaatje boven deze post. In het handelsregister kun je zoeken op verbindingen met & De Jong. Je krijgt dan: Postel & De Jong, Peters & De Jong, Van der Heijden & De Jong, Veenbrink & De Jong, Bremer & De Jong, De Jong & De Jong, Dragt & De Jong, Katsma & De Jong, Van Dongen & De Jong, Bakker & De Jong, Melchers & De Jong, Van Belzen & De Jong, Luitjes & De Jong, Jobse & De Jong, Van Noort & De Jong, Vervat & De Jong, van Weeren & De Jong, De Gruyter & De Jong, Laros & De Jong, Eilander & De Jong, Steensma & De Jong, De Nijs & De Jong, De Munnik & De Jong, Herts & De Jong, De Groot & De Jong, Schouten & De Jong, Daleman & De Jong, Oudoom & De Jong, Dikkers & De Jong, Kerkvoorde & De Jong, Leguijt & De Jong, Kelfkens & De Jong, Boelsma & De Jong, Lijffijt & De Jong, Van Leer & De Jong, Stel & De Jong, Romkes & De Jong, Wanders & De Jong, Visser & De Jong, Van Baarle & De Jong, Bronsveld & De Jong, Van Vliet & De Jong, Lurvink & De Jong, Van Santen & De Jong, Kraan & De Jong, Samba & De Jong, Koopman & De Jong, Den Ouden & De Jong, Zoomer & De Jong, Van Vugt & De Jong, Steenaart & De Jong, Swinkels & De Jong, Ten Hove & De Jong, Muilenberg & De Jong, ReWo & De Jong, Vinke & De Jong, Lawant & De Jong, Van Dam & De Jong, Tan & De Jong, Janssen & De Jong.

Bij “De Jong &” vinden we: De Jong & Van den Berg, De Jong & Breeuwsma, De Jong & De Wal, De Jong & Schomaker, De Jong & Mallegrom, De Jong & De Jong, De Jong & Ketelaar, De Jong & Laan, De Jong & De Boer, De Jong & Oosting, De Jong & Bak, De Jong & Zuiderbaan, De Jong & Bücheler, De Jong & Van Aartrijk, De Jong & Bonfrer, De Jong & Epping, De Jong & Verder, De Jong & Van de Geest, De Jong & Lavino, De Jong & Tump, De Jong & Nuus, De Jong & Grauss, De Jong & Romkema, De Jong & Reidsma, De Jong & Stegeman, De Jong & Rateland, De Jong & Kolthof, De Jong & Van Stijn, De Jong & Warnaars, De Jong & Steenhuisen, De Jong & Clark, De Jong & Hogeterp, De Jong & Osborne, De Jong & Bennink, De Jong & Schoute, De Jong & Wagenaar, De Jong & Radstake, De Jong & Van den Beemd, De Jong & Zebregs, De Jong & Hofstra, De Jong & Lok, De Jong & Mol, De Jong & Tomaello, De Jong & Meijeringh, De Jong & Vuijk, De Jong & Schalkwijk, De Jong & Breunis, De Jong & Fichtner, De Jong & Zuidema, De Jong & Van Beek, De Jong & De Nerée, De Jong & De Pijper.

De eerste vorm komt iets meer voor. Als we de namen volgens de Panini-regel weglaten, blijven over:

& De Jong: Postel & De Jong, Peters & De Jong, Van der Heijden & De Jong, Veenbrink & De Jong, Bremer & De Jong, De Jong & De Jong, Dragt & De Jong, Katsma & De Jong, Van Dongen & De Jong, Bakker & De Jong, Melchers & De Jong, Van Belzen & De Jong, Luitjes & De Jong, Jobse & De Jong, Van Noort & De Jong, Vervat & De Jong, van Weeren & De Jong, De Gruyter & De Jong, Laros & De Jong, Eilander & De Jong, Steensma & De Jong, De Nijs & De Jong, De Munnik & De Jong, De Groot & De Jong, Schouten & De Jong, Daleman & De Jong, Oudoom & De Jong, Dikkers & De Jong, Kerkvoorde & De Jong, Leguijt & De Jong, Kelfkens & De Jong, Boelsma & De Jong, Lijffijt & De Jong, Van Leer & De Jong, Romkes & De Jong, Wanders & De Jong, Visser & De Jong, Van Baarle & De Jong, Bronsveld & De Jong, Van Vliet & De Jong, Lurvink & De Jong, Van Santen & De Jong, Samba & De Jong, Koopman & De Jong, Den Ouden & De Jong, Zoomer & De Jong, Van Vugt & De Jong, Steenaart & De Jong, Swinkels & De Jong, Ten Hove & De Jong, Muilenberg & De Jong, Vinke & De Jong, Lawant & De Jong, Van Dam & De Jong, Janssen & De Jong.

De Jong &: De Jong & De Wal, De Jong & Laan, De Jong & De Boer, De Jong & Tump, De Jong & Nuus, De Jong & Grauss, De Jong & Van Stijn, De Jong & Clark, De Jong & Lok, De Jong & Mol, De Jong & Vuijk, De Jong & Van Beek.

Er is dus een neiging om De Jong op de tweede plaats te zetten en Panini te negeren. Wat kan hiervoor de verklaring zijn? Ik kan zeven dingen bedenken:

  • De Jong op P1 voelt onhandig aan doordat het klinkt als De JongE Veenbrink etc.
  • De Jong op P2 levert de prettige combinatie en de op, zoals in Karel ende Elegast.
  • Omdat de o een achterklinker is (een argument uit de taalkundige literatuur)
  • Een naam met tussenvoegsels voelt prettiger op P2
  • Een naam op -ng is prettig op P2
  • De Jong is zo’n algemene naam dat men voor onderscheidend vermogen de naam op P2 zet
  • Vanwege bekende voorbeelden zoals Waardenberg & De Jong

We kunnen de juistheid van deze mogelijke verklaringen testen door andere achternamen bij de KvK te bekijken.
(wordt vervolgd)

Geplaatst inNaamcreatie