Menu Sluiten

Juridische tips

Een juridisch conflict over een merk- of handelsnaam kan je veel geld kosten. Met een naam die juridisch gecheckt is en eventueel ingeschreven is als merk voorkom je schade en sta je sterk. We geven je een aantal tips.

Wanneer loop je risico?

Zodra je met een naam naar buiten treedt, kun je inbreuk maken op de rechten van de ander op een merk- of handelsnaam. Het kan ook zijn dat er pas na jaren actie wordt ondernomen.

Merknamen en handelsnamen

De naam waarmee je als bedrijf deelneemt aan het economisch verkeer is je handelsnaam. Deze is zelfs zonder inschrijving bij de KvK beschermd in het gebied waar je zichtbaar actief bent, mits er geen ander is met oudere rechten op dezelfde naam. Een merknaam is de naam waarmee je goederen of diensten op de markt brengt. Hiervoor kun je alleen bescherming krijgen wanneer je hem in laat schrijven als merk in het merkenregister. Bij een Benelux-inschrijving heb je het alleenrecht in de Benelux-landen voor de klassen (categorieën) waarvoor je het inschrijft. Je kunt ook kiezen voor inschrijving in andere landen of als Europees merk. De naam is in het laatste geval in de gehele EU beschermd.

De oudste merk- of handelsnaam gaat voor

De basisregel is dat een nieuwere naam een oudere niet kan verdringen. Een ouder merk wint het dus normaal gesproken van een jongere merk- of handelsnaam. Een jonger merk zal ook een oudere handelsnaam niet kunnen verdringen in het gebied waar het bedrijf van die naam zichtbaar actief is.

Wanneer lijkt een naam teveel op andere?

Met een naam die exact of vrijwel exact gelijk is aan een oudere ingeschreven merknaam kun je logischerwijs problemen verwachten. Maar ook met namen die bijvoorbeeld de beginklanken van een concurrerend merk delen kan dat het geval zijn.

Hoe check je de beschikbaarheid van een naam?

Via zoekmachines en de openbare registers van de KvK en het merkenregister kun je goed naar exact of bijna exact gelijke namen zoeken. Maar zeker bij een merknaam is het verstandig om een gespecialiseerde jurist in te schakelen om je uiteindelijke naamkeuze te checken.