Internationale startup met Nederlandse naam: Ekster Wallets

Beeld: Ekster Wallets (met toest.)

Met nog 16 dagen te gaan heeft Ekster Wallets zijn gestelde doel op Kickstarter al ruim binnen. Deze startup is een initiatief van een Nederlander, die ervoor kantoor houdt in Manhattan. Weinig mensen zullen de verwijzing naar de stelende vogel begrijpen, maar juist door de voor het Engels vreemde lettercombinaties past hij bij een exclusief product. De uitgang -er is tegelijk een bekende vorm (Napster, etc.), die past bij startups.

Vreemde talen worden veel gebruikt voor merknamen, maar dan wordt er vaak gekozen voor talen als Swahili, Japans e.d., met vriendelijk aandoende spellingen en niet teveel medeklinkerclusters. Deze talen zijn zo uitgemolken dat je met een kleine Europese taal meer opvalt en toch redelijk te plaatsen blijft. Er zijn meer voorbeelden van Nederlands in het buitenland, maar het is nog redelijk onontgonnen terrein. In Piraeus heb je de taverne De Witte Ballons en in Athene bestond een exclusieve kledingzaak genaamd Paars. Ook Reebok is een voorbeeld van positioneren met Nederlands (ok, Afrikaans).

Nederlandse persoonsnamen zie je natuurlijk meer, met Peter Stuyvesant en Gloria VanderBilt als de bekendste (tenzij je Philips mee wilt tellen.

Dit vind je misschien ook leuk...