Menu Sluiten

Hoenoemik? werkt voor GGN

logo GGNHet grootste deurwaarderskantoor van Nederland belde onlangs bij ons aan. De vraag: bedenk de naam van een dienst, die past bij de nieuwe positionering van GGN. De naam moest dus beschrijvend zijn, maar ook suggestief. Een week later presenteerden we de eerste voorstellen in Tilburg.

Hoe verzin je een suggestieve naam voor een dienst?

De uiteindelijk gekozen dienstennaam onthullen we in een volgende bericht. Het interessante van deze opdracht voor naamontwikkeling was allereerst het duidelijk afgetekende imago van deurwaarders als partij die mensen en bedrijven dwingt tot betaling. Een neutrale beschrijvende naam zal altijd gekleurd worden door die associaties. Bij het ‘nieuwe deurwaarden’ wordt op een bredere manier naar oplossingen bij betaalachterstanden gekeken. Ook maatschappelijke verantwoordelijkheid speelt er een rol bij. Tegelijkertijd moest de naam van de dienst volkomen helder zijn. Ook voor mensen die het Nederlands niet helemaal goed beheersen. Kortom, we hadden van GGN een uitdaging op ons bord gekregen.

Een beschrijvende naam is nooit neutraal

Bij het bedenken van beschrijvende namen ben je veel meer beperkt dan bij merknamen of bedrijfsnamen. Toch zijn er veel creatieve vondsten. Smartphone was een goed gevonden benaming voor telefoons met de kracht van een computer. Een ouder maar nog veel sluwer voorbeeld is Belastingdienst. Het lukt de staat om het afnemen van geld te presenteren als een dienst! Daarnaast kun je met creatieve taaltrucs van een beschrijving tóch een merknaam maken. Bijvoorbeeld door versmelting van woorden: group + coupon = Groupon. Zulke namen kun je probleemloos als merk laten inschrijven in het merkenregister.

Wordt dus vervolgd

Het was een complexe puzzel. We losten hem mede op dankzij de input van 18 professionals van GGN, waarmee we bij de eerste presentatie rond de tafel zaten. We werken graag nauw samen met onze opdrachtgevers en dit was een goed voorbeeld. Zoals beloofd volgt in een volgende de uiteindelijk gekozen naam.

Geplaatst innaam voor een dienst, Nieuws