Menu Sluiten

Gemeente Westergo zoekt nieuwe naam

Aanstaande woensdag is de deadline voor een andere gemeentenaamwedstrijd, die van de fusiegemeente Het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en Littenseradiel. De werknaam is de historische gebiedsnaam Westergo, maar dat is blijkbaar geen optie. Voor de wedstrijd heeft het Leeuwarder reclamebureau GH + O een speciale website en campagne ontwikkeld. Dat bureau zou in staat moeten zijn om tegen dezelfde kosten een goed naamvoorstel te doen, maar de betrokken gemeenten hebben nu eenmaal besloten tot volkssourcing. Alleen inwoners van het gebied mogen inzenden en de winnaar krijgt een fiets. Het reclamebureau geeft een aantal tips op de website: ‘Stap op de fiets en neem je fototoestel mee. Rijd een ronde door de nieuwe gemeente. Wat kom je tegen? Wat valt je op? Maak foto’s van wat jou raakt. Bekijk ze thuis eens. Welke woorden komen bij je op? Ja! Daar is die nieuwe naam al…’ Uit de inzendingen worden drie namen gekozen waar het volk over mag stemmen.

De briefing aan het volk is natuurlijk interessant:

‘Land van weidsheid. Van kerktorens aan de horizon. Van eeuwenoude dijken. Lange sloten en korte praatjes. Van laarzen in de modder en de kop d’r foar. Van trotse mensen en frisse ideeën. Tikkeltje eigenwijs maar recht door zee. Zilte lucht, stevige wind. Waar ooit grondwerkers vochten tegen wind en water, is nu prachtig en leefbaar platteland, vol cultuur, historie en tradities. Een land met vitale kernen en een mooie stad, vol ontwikkelingsmogelijkheden. Waar het groots werken, wonen en genieten is. Voor iedereen. Van Westhoek tot Winsum. Dát land verdient een naam. Een naam die klinkt. Raakt. Onder je huid kruipt. En voelt… als thuiskomen. Waar woon, werk, sport of speel jij straks? Wie weet mijn naam?’

Volgens de kleine lettertjes is de eigenlijke briefing:

De naam moet passen bij de eigenschappen, de topografische ligging en/of historie van het gebied

Diezelfde kleine lettertjes vertellen de beslissingsprocedure:

[de] drie namen doen mee met de verkiezing in september 2015.

Het is dus zeer wel mogelijk dat Westergo alsnog gekozen wordt, want er staat niet dat de namen uit de wedstrijd als enige mee mogen doen. Misschien kunnen de inwoners van Franeker zelfs hun eigen stadsnaam er doorheen krijgen. Wie dan de fiets krijgt is onduidelijk. Gemeente Franeker, prima naam conform de briefing.

Zullen we een voorspelling doen? We mogen aannemen dat de bevolking goed op de hoogte is gebracht over de wedstrijd. Ik gok dat er enkele honderden inzendingen zullen zijn, ook al wonen er relatief weinig mensen in het gebied. Daar zullen normaal gesproken wel drie goede namen tussen zitten. De winnaars worden echter geselecteerd door de commissie en dat geeft het risico dat er politiek verantwoord gekozen wordt voor (te) neutrale namen. De naam Westergo, die al bekendheid geniet, zal dan vermoedelijk winnen. Maar wanneer een inwoner een mooie naam van het ‘toeristische’ type verzint (Wad en Weide o.i.d.) , is dat ook een kanshebber.

beeldcitaat: gemeentezoektnaam.frl

Geplaatst inNaamgeving openbare ruimte, Nieuws